LinkedIn ter ondersteuning van Visual Branding
Visual Branding: het visueel opbouwen van een (merk-)beleving in de markt, oftewel hoe en met welk beeld kom je in het brein van jouw klant, zodat hij jouw product of dienst koopt of afneemt en welke rol kan LinkedIn daarin spelen?
Doordat veel mensen hun (werk-)ervaring, opleidingen, expertise en knowhow op LinkedIn etaleren, is het een enorme (zoek-)database geworden. Helaas wordt deze kant van dit sociale medium danig onderschat. Veelal wordt LinkedIn nog als een databank gezien waar rekruiters, werkgevers en werkzoekenden elkaar vinden. LinkedIn biedt echter véél meer.
In de praktijk is het vaker regel dan uitzondering dat men een profiel op LinkedIn plaatst omdat “iedereen dat doet”. Daar blijft het dan ook bij. Niet fout, maar helaas heeft het plaatsen van een profiel dan weinig nut. Het heeft je meer gekost dan het je ooit zal opleveren, terwijl dat juist wél kan.
Inmiddels is wel bij iedereen bekend dat je eerder wordt gezien of gevonden wanneer je een professionele profielfoto plaatst. Ook een goede, originele achtergrondfoto zou niet mogen ontbreken, maar dat is al vaak een stap te ver. Opleidingen en werkervaring worden geplaatst, maar met welk doel? En dan? Blijft het daar bij of ga je jouw profiel upgraden naar een professioneel exemplaar?
Er zijn veel mogelijkheden om zo’n profiel te verbeteren. Denk hierbij o.a. aan:
- een optimale kopregel met zoekwoorden (120 karakters)
- een effectieve samenvatting (2000 karakters beschikbaar !)
- een persoonlijke, herkenbare en unieke URL
- aanklikbare logo’s zodat men meteen wordt doorgelinkt naar jouw professionele bedrijfspagina en/of website.
- een consistente opmaak voor herkenbaarheid
- een goede profielfoto en een herkenbare achtergrondfoto
En als je dan uiteindelijk een hoge(re) status hebt bereikt, wanneer ga je het profiel updaten? ”Ik doe daar veel te weinig mee”, met andere woorden: dat schiet er vervolgens ook bij in. Laat staan dat je ook af en toe wat post, terwijl dat juist bijdraagt in het verbeteren van de ranking!
Met een optimaal profiel, een fraaie bedrijfspagina en links naar jouw website (vice versa) heb je er in ieder geval voor gezorgd dat jouw (bedrijfs-)ranking zowel in LinkedIn alsook in Google veel beter is geworden. Jouw vindbaarheid kun je nog verbeteren door het gebruiken van zoekwoorden in de kopregel, samenvatting, etc. Zoekwoorden gebruik je immers ook in de website; waarom zou je dat dan niet in LinkedIn doen?
Nu de link tussen LinkedIn en Visual Branding. Door de letterlijke link tussen het LinkedIn profiel en de website heb je ervoor gezorgd dat je op het web sneller ‘in beeld’ komt. Als je er nu voor zorgt dat de uitstraling van het LinkedIn profiel hetzelfde (consistent) is als van de website, nieuwsbrief (kleur, huisstijl, logo) en andere informatiedragers, dan geeft dat een vertrouwd beeld richting consument. Men herkent het. Herhaling is de aanleiding hiertoe: hoe vaker men iets ziet, hoe beter iets in het geheugen blijft zitten. En men gemakkelijker jou en jouw bedrijf associeert met hetgeen men wil kopen/gebruiken.
Kortom: LinkedIn is het betere, krachtige platform ter ondersteuning van jouw positionering en biedt een schitterende en bovendien gratis aanvulling op jouw website en andere sociale media. Zonde om daar geen gebruik van te maken, toch? En nee, die investering doe je niet alleen voor rekruiters, werkgevers en werkzoekenden.
Recente reacties