Websites

zijn er in alle soorten en maten. De een nog fraaier en uitgebreider dan de ander. Soms zie je door de bomen het bos niet meer en een uur surfen op diverse sites is zo gebeurd. Hoe kun je je als ondernemer nou onderscheiden in die massa?

Door enthousiasme wordt vaak de verkeerde ‘richting’ gebruikt: de site wordt gemaakt met als doel de doelgroep zo goed mogelijk te informeren. Maar weet je exact wat de dóelgroep WIL zien?

Veelal worden websites gemaakt zonder dat er ook maar een kleine steekproef bij enkele klanten is gedaan. Vraag gewoon eens een paar representatieve klanten wat ze van jou c.q. jouw website verwachten. Welke informatie willen ZIJ? Wat willen ZIJ zien? Wat kan beter?

Als dat duidelijk is, kun je een stap verder gaan, nl. de routing in de website. Staat alles op de juiste plaats? Hoe zit de route van de website in elkaar? Kan een klant alles gemakkelijk en snel vinden? Zitten er zgn. ‘call-to-action’ buttons op de verschillende pagina’s, zodat je de website interactief maakt en het geen saai geheel wordt?

Vervolgens een tagline: in één of enkele woord(en) zeggen wat je precies doet, waar de website voor staat. De bezoeker ziet nu meteen waarom ze bij jou moeten zijn. Een goede tagline – op de juiste plaats- schept duidelijkheid.

In aansluiting hierop kun je USP’s (Unique Selling Propositions/Points) of nog beter: de Unique Bying Reasons in beeld brengen. Die zet je natuurlijk op een opvallende plak.

Teksten waarmee je verwoordt wat je allemaal te bieden hebt, maar waarvan de tekst qua inhoud nogal ‘leeg’ is, zullen de bezoeker niet bepaald aanspreken. Kortom: de tekst op een website moet antwoord geven op de vraag of ‘probleem’ dat de bezoeker heeft en hoe je dat als ondernemer oplost. Dit hoeven geen enorme lappen tekst te zijn. Kort en bondig werkt misschien wel beter: dan kost het de bezoeker niet zo veel tijd om te vinden wat hij zoekt.

Het gebruik van foto’s, in combinatie met pakkende teksten, werkt natuurlijk ook. Over de kwaliteit van foto’s valt ook nog wel wat te melden. In een van de volgende blogs maar doen.